Vlaggenschip TTV Buitenpost loopt schade op in Friese tafeltennisderby

Zaterdagmiddag 16 februari: een bijzondere dag voor het Friese tafeltennis. Tafeltennis-minded Noord-Nederland kon haar hart ophalen met landelijk 2e-divisie-tafeltennis op een echte ‘Fryske derby-dei’. De tafeltennissers van het gepromoveerde FTTC 1 (Arnold Terpstra, David Dijkhoff en Bram Parlevliet) troffen, in het eigen tafeltenniscentrum ‘de Driesprong’ te Franeker, de eveneens uit de 3e-divisie opgeklommen heren van Buitenpost 1 (Jaap van Tijum, Arnoud Hofman en Thomas Kuijer).

Voor van Tijum was het, als oud-FTTC-er, een extra speciaal weerzien met oud team-en clubgenoten. Dat er van buitenaf veel belangstelling was bleek toen er bij de start van de ontmoeting zo’n vijfentwintig toeschouwers op de tribune zaten. Daartussen zat één hele bijzondere naam. Ex-international en huidig toptrainer Anne Vlieg zag zijn kans schoon om zijn eigen spelers in actie te zien. In Middelstum geeft hij zowel van Tijum als Kuijer wekelijks training.

De getergde thuisploeg schoot, onder luide aanmoediging van het publiek, uit de startblokken. Kuijer kon het niet bolwerken tegen Parlevliet, waarna Hofman de schade leek te repareren in zijn wedstrijd tegen oud-Fries kampioen Terpstra. Hij wist echter een 2-0 voorsprong in games niet te verzilveren tegen zijn bij tijd en wijle toverende tegenstander. Toen de jonge Dijkhoff de oudere van Tijum op een nederlaag trakteerde leek een grote uitslag in de maak.

Tot grote ergernis van ex-Eredivisie-speler van Tijum zou het gespannen tafeltennisnetje niet op de juiste hoogte staan. In alle hoeken en gaten werd er door de ietwat geïrriteerde tegenstanders en toeschouwers naar een netmeter gezocht. Eenmaal gevonden werd er gemeten en inderdaad: met een verschil van een ruime centimeter was het voorgevoel van de ervaren van Tijum juist.

Met een goed afgesteld tafeltennisnetje én de eerste dubbelspelzege van het seizoen maakte het duo van Tijum/Kuijer de stand vervolgens iets dragelijker, maar meteen was daar weer FTTC. Onder leiding van een ontketende Dijkhoff stelden de Franekers in ieder geval een gelijkspel veilig; Terpstra was Kuijer de baas en Dijkhoff gaf Hofman geen schijn van kans. Kopman van Tijum hield Buitenpost daarna, met knappe overwinningen op Parlevliet en Terpstra, in leven. Dijkhoff gaf het vlaggenschip daarna alsnog de genadeklap toen hij ook tegen Kuijer foutloos bleef. Met zijn laatste krachten wist de van een enkelblessure teruggekeerde Hofman, met een zege op Parlevliet, de schade voor TTV Buitenpost te beperken tot een 6-4 nederlaag. Hij had hier wel een beslissende vijfde game voor nodig, waarin hij nog een matchpoint van het bord wist te poetsen.

Zo liepen de Buitenposters, met het oog op lijfsbehoud, tegen een gevoelige nederlaag aan en dat is alweer de tweede van het seizoen. Kuijer, Hofman en van Tijum vinden concurrent FTTC nu op een derde plaats terug en zullen de komende zeven wedstrijden een achtervolging moeten gaan inzetten om degradatie uit de landelijke 2e-divisie af te wimpelen. Op zaterdag 6 april staat de volgende ‘derby-day’ op de agenda. Dan ontvangen zij FTTC aan de Marconistraat in Buitenpost.